Geen resultaten gevonden

Van waar komt verloren maandag?

Recepten
Van waar komt verloren maandag?

Wat wordt er gevierd op verloren maandag? Het is een vraag die elk jaar opnieuw gesteld wordt. Dat het de dag is waarop iedereen in en rond Antwerpen zich volpropt met worstenbroden en appelbollen, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar waar komt die traditie vandaan? Awel, we zoeken het nog eens uit voor jou!

Dat de vraag zo vaak gesteld wordt is misschien ook omdat er niet één duidelijk antwoord over bestaat. Over het algemeen doen er drie verhalen de ronde.

De havenarbeiders

Het eerste verhaal dat de ronde doet is er een uit de Antwerpse Haven. Traditioneel kregen de havenarbeiders een warme hap aangeboden op eerste maandag na Driekoningen … liefst zo goedkoop mogelijk. Worst en brood dus.

De ambtenaren

Voor het tweede verhaal keren we terug naar de middeleeuwen. Want daar werd voor het eerst de term ‘Verloren Maandag’ neergeschreven. Die refereerde naar de dag waarop ambtenaren hun eed aflegden. Een dag waarop er niet gewerkt werd: oftewel, een verloren dag. Ingewikkeld hoeft het soms niet te zijn. Waar die appelbollen en worstenbroden dan weer inpassen? Joost mag het weten.

De gilden

De derde optie, en meteen onze favoriet: het nieuwjaarsfeest van de 18de-eeuwse gilden. Ook dat werd gehouden op de maandag na Driekoningen. Opnieuw: een verloren maandag, want er werd niet gewerkt.  Zeker omdat er gedronken werd op kosten van de patroon. En de kroegbazen speelden daar handig op in door gratis brood en worst uit te delen. Niet uit goedheid, maar om iedereen langer in de kroeg te houden én meer te laten drinken.

Welk verhaal het ook mag zijn, wat wij wel zeker weten is dat worstenbroden en

Nooit verloren, altijd gewonnen

Zeker als je Delizio Margarine Bladerdeeg gebruikt. Luchtig, krokant, onweerstaanbaar. Het soort bladerdeeg dat elk hapje naar een hoger niveau tilt. Worstenbroden met die perfecte crunch aan de buitenkant en een sappige binnenkant? Yes. Appelbollen in een gouden jasje dat smelt in de mond? Oh, jawel.

Delizio Margarine Bladerdeeg kan bovendien nog meer. Taartenbodems, viennoiserie of zelfs gerezen bladerdeeg? No problem. Van tompoes tot croissant: met de breed inzetbare, technische margarine van Delizio zit je altijd goed.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Verlekkerd op meer Delizio? Geef je e-mailadres in en ontdek alle nieuws en inspiratie vanop de eerste rij.

Jouw e-mailadres

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief!