Geen resultaten gevonden

Dit zijn de verschillen tussen Vlaamse en Waalse frituren!

Nieuws
Dit zijn de verschillen tussen Vlaamse en Waalse frituren!

Frituurcultuur: dit zijn de verschillen tussen Vlaamse en Waalse frituren!

Als er één ding is waar alle Belgen het over eens zijn, dan is het wel dat een goed pak friet hét toppunt van de Belgische gastronomie is. Geen discussie: voor vorst, voor vrijheid en voor puntzak, verdomme!

Maar zoals in elk goed huwelijk (of latrelatie, ’t is maar hoe je het bekijkt) zijn er wel eens discussies als het over frituurgebruiken gaat. Welke verschillen zijn er dan? Voor die krokante weetjes duiken we in de Vlaamse en Waalse frietkotcultuur.

Size does matter

Beginnen doen we bij de basis van elke frituur … de frieten. En ten zuiden van de taalgrens zijn die een pak dikker. Walen zijn dan ook meer fan van dikke frieten, terwijl het in Vlaanderen eerder 50/50 is. Waar Vlamingen zich het meest aan ergeren, zijn slappe frieten. Walen zijn dan weer sneller gefrustreerd over frieten die niet warm genoeg zijn.

Bakske of zakske?

Over het algemeen zijn zowel Vlamingen als Walen fan van het kartonnen bakje. De klassieke puntzak (voel je de nostalgie al?) is dan weer véél populairder in Wallonië dan in Vlaanderen. Slim gezien, want papier is beter voor de kwaliteit van de frieten! Het houdt de frieten namelijk langer warm en krokant.

Mag er wat extra op

Mag er zout op de frietjes? Blijkbaar wel, want 70% van de Belgen antwoord ja op deze vraag bij het vullen van hun pak friet. Satékruiden? Niet in Wallonië, wel in Vlaanderen. En dan vooral bij Vlaamse jongeren.

Nu we het er toch over hebben: het is niet ideaal om frieten te zouten als ze bedoeld zijn om mee naar huis te nemen. Zout trekt namelijk vocht aan, waardoor de dampende frieten in de verpakking sneller slap worden. Voor frieten die direct worden opgegeten, kan het natuurlijk wel.

En de sauskes? Mayonaise blijft de meest gekozen saus. Never change a winning team. Nog zo’n klassieker is stoofvleessaus … ook alleen in Vlaanderen. Want ja, Walen zijn er niet zo zot van. Andalouse is dan weer véél populairder in Wallonië dan in Vlaanderen. Daar is het de tweede meest gekozen saus. En joppiesaus? Ook een Vlaams dingetje. In Wallonië gaan ze eerder voor brasilsaus.

En een bouletje voor het wachten

Zien we dezelfde verschillen bij de frituursnacks? Uiteraard, wat dacht je anders. Bicky spant overal de kroon, gevolgd door de frikandel (of curryworst, of lange hamburger). Daarna komen de verschillen bovendrijven.

Zo zijn de bitterballen in Vlaanderen redelijk populair, met een derde plek in de top tien van meest gekozen snacks. In Wallonië zijn bitterballen absoluut geen topkeuze in de frituur. Ook de curryworst special is blijkbaar iets typisch Vlaams. In Wallonië kiest slechts 3% van de frituurgangers voor deze snack, terwijl in Vlaanderen het aantal op 29% ligt. Een mitraillette is bovendien meer een Waalse snack dan een Vlaamse.

Over het algemeen worden er in Wallonië ook minder snacks besteld.

Delizio verbindt de frietkoten!

Maar waar iedereen het dus echt over eens is: frieten moeten lekker krokant en niet te vet zijn, hoe dun of dik ze ook zijn. En daar zorgen wij voor, met onze frituurvetten! Kies je voor dierlijk of plantaardig? Maakt niet uit, de beste kwaliteit krijg je sowieso.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Verlekkerd op meer Delizio? Geef je e-mailadres in en ontdek alle nieuws en inspiratie vanop de eerste rij.

Jouw e-mailadres

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief!